NIEUWS

Welke omroep past bij mijn film en bij mij? - Pitching Perfect

22 oktober 2024

Als beginnende filmmaker is het lastig om je eerste films aan de man te brengen. In de blogserie 'Pitching Perfect' geeft Dochuis-producent Julian Klop jou tips om met je eerste films binnen te komen bij mooie omroepen, financiering te werven en een groot publiek te bereiken.

In het vorige artikel ging het over hoe je binnenkomt bij de publieke omroepen met je film of filmplan. Deze blog zoomt in op welke omroepen je voor welk plan kunt aanschrijven.

 

1. Landelijke omroepen

Elke omroep heeft een bepaalde profilering. Voor documentaires heeft de VPRO de uitgangspunten per omroep op een rij gezet. Je kunt het best kijken naar de missie- en visie-pagina’s op de websites van de omroepen. Onderaan deze pagina kom je gemakkelijk op de websites van alle omroepen. Staar je niet blind op de missies van de omroepen. Een BNNVARA is ‘rebels links’ en een WNL is ‘gezellig rechts’, maar als ik je vraag van wie de documentaire ‘Welmoed en de Sexfakes’ over presentatrice Welmoed Sijtsma van wie seksfakes gemaakt zijn, wat denk jij dan? Het antwoord is Omroep WNL maar het had ook BNNVARA kunnen zijn… nog eentje: van wie is ‘Boer Zoekt Vrouw?’. De profilering is iets uit de tijd van de verzuiling. Je had de KRO voor de katholieken, de NCRV voor protestanten, de VARA voor sociaal-democraten en de AVRO voor liberalen. Inmiddels is dit achterhaalt en stellen de omroepen zich breder op.


De EO ontvangt dagelijks filmplannen die gaan over kerken of bijvoorbeeld ontkerkelijking. De omroep vindt dat zij al genoeg doen met dit thema, bijvoorbeeld al in hun eigen content. Het is veel raadzamer om een filmplan te pitchen dat indirect te maken heeft met het geloof: een pastoor die de wereld over vliegt om zich in te zetten tegen rechtvaardigheid bijvoorbeeld. Ook BNNVARA is wel klaar met Spuiten en Slikken-drugsverhalen. Spuiten en Slikken maakt immers zelf documentaires tegenwoordig.


En bij Omroep MAX hoeft niet alles over incontinente senioren te gaan en bij Omroep ZWART kom je niet mee weg om een productie met gekleurde mensen te pitchen want ‘dat past bij hen’. Denk verder dan je neus lang is. Als ik producenten spreek zeggen ze allemaal: vaak is de omroep die je het minst verwacht de omroep die intekent op je plan. En dat is ook mijn ervaring. Kijk zeker naar de missies en visies van de omroepen op de website en pak daar in je aanbiedingsbrief onderdelen uit.

 

2. Regionale en lokale omroepen

De stapel plannen die de NPO op jaarbasis binnenkrijgt is torenhoog dus het kan vies tegenzitten als je een omroep benadert. Regionale en lokale publieke omroepen staan juist te springen om gave plannen. Je kunt de omroepen mailen met de vraag of ze een intentieverklaring willen sturen waarin ze aangeven je film uit te willen zenden ‘bij voldoende kwaliteit’. Met dit document onder de arm kun je dan zelf aankloppen bij landelijke en regionale mediafondsen die je productie financieren. Regionale omroepen leggen vaak niet tot zeer beperkt bij, maar daar zijn fondsen voor (lees ook deze blog).


Zo’n twee jaar heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij de lokale omroep in het Westland. Het vroegere Regionale Internet-TV (RITV) en de Westlandse Omroep Stichting (WOS). Voor laatstgenoemde en Omroep West hebben we nog de onderzoeksdocumentaire ‘Gas Erop?’ gemaakt. Ik heb destijds op mijn 17e ontzettend veel geleerd als verslaggever, presentator en editor. Ik mocht zelfs een jongerentalkshow presenteren. Lokale omroepen ontvangen leergierig talent vaak met open armen. Dus wil jij een documentaire maken en heb je een mentor nodig of wil je bijvoorbeeld een voice-over-studio gebruiken? Vraag het bij de lokale omroep en kijk wat je ervoor terug krijgt. Met het uitzenden van je documentaire bij een lokale en regionale omroep bereik jij de mensen over wie je je productie maakt en ze hebben mogelijk de tijd om je te begeleiden. Fijn toch?


Benieuwd welke regionale omroepen en lokale omroepen er zijn, je vindt een overzicht bij de overkoepelende organisaties Regionale Publieke Omroep (RPO) en de Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO). Alle provincies hebben één omroep, Zuid-Holland heeft er als enige twee. Er zijn nu meer dan 200 lokale omroepen die vaak één gemeente beslaan, wat in de toekomst wordt teruggebracht naar 80 streekomroepen die per omroep drie of vier gemeentes beslaan.

 

3. Commerciële omroepen en VOD-platforms

Tot slot kun je altijd naar de commerciële omroepen, in Nederland zijn Talpa (o.a. SBS 6) en RTL (o.a. RTL 4) de twee grote commerciëlen naast kleine omroepen zoals TLC. Talpa zet vooral Net5 in als platform waar hun documentaires op te zien zijn. RTL doet dat met hun streamingsdienst Videoland dat zeker openstaat voor documentaires die zij strategisch kunnen inzetten voor het vergroten van hun abonnementenkring. Denk aan een documentaire over Famke Louise of André Hazes. Door een documentaire over hen te plaatsen op Videoland komen al hun fans een abonnement nemen die ze vergeten op te zeggen. Ka-ching! Ik wil niet zeggen dat ze alleen openstaan voor sensationele documentaires, maar een aantrekkingskracht op een (nieuw) publiek is een grote pré. Hetzelfde geldt voor Prime Video dat ook openstaat voor lokale content, oftewel Nederlandse content. Bij Netflix kun je helaas alleen pitchen als je op verzoek van de directie wordt uitgenodigd.


Wil jij samen met een producent de stap wagen om jouw filmplan aan de man te brengen? Wij begeleiden makers bij het schrijven van filmplannen en creatief, zakelijk en organisatorisch bij de productie van hun films. Heb jij een idee voor een sociaal-maatschappelijk documentaire of serie? Doe dan mee met onze Open Call. We laten je binnen twee weken weten of we met je in gesprek gaan. Je ontvangt altijd uitgebreide feedback en aanbevelingen waar je terechtkunt met jouw plan.

Pitch ons je plan

Deel dit artikel

Share by: