NIEUWS

Hoe kom ik binnen bij de NPO? - Pitching Perfect

28 oktober 2024

Als beginnende filmmaker is het lastig om je eerste films aan de man te brengen. In de blogserie 'Pitching Perfect' geeft Dochuis-producent Julian Klop jou tips om met je eerste films binnen te komen bij mooie omroepen, financiering te werven en een groot publiek te bereiken.

Hoe kom ik binnen bij de publieke omroep? Van alle vragen die ik als producent krijg is dit toch wel de meest gestelde. De meeste makers denken dat NPO-documentaires alleen zijn weggelegd voor bekende regisseurs zoals Sinan Can, Jessica Villerius of Tim Hofman. Ik ga het niet mooier maken dan het is: de NPO loopt inderdaad weg met grote regisseurs. Zij staan bij voorbaat al bovenaan de ladder als zij een filmplan pitchen en een eindredacteur bij een omroep steekt al gauw zijn hand uit om de regisseur in stal te halen. Als beginnende maker sta je onderaan de ladder en is het klimmen, klimmen, klimmen om de NPO te bereiken en overtuigen.


In deze blog deel ik drie manieren hoe jij je film(plan) bij de NPO krijgt gepresenteerd.


1. Stuur je filmplan naar de omroepen

Geregeld spreek ik makers die de stap naar de NPO met hun plan maar eng vinden. Makers voelen dat ze de NPO écht nodig hebben om hun film aan een groot publiek te tonen.  Wat als ze het plan nou niet goed vinden, ben ik dan ‘af’ als maker? Hoewel ik deze gedachte heus begrijp, zou ik willen zeggen: draai het eens om? Wat nou als alle makers dit zouden denken? Dan zit de NPO straks met een groot tekort aan filmplannen. Een nee heb je en een ja kun je krijgen, toch?


Maar hoe kom je dan in de picture bij de publieke omroep met je filmplan? Het kan eigenlijk op twee manieren. Je kunt één of meerdere omroepen mailen met een aanbiedingsmail met jouw filmplan in de bijlage. Zo simpel? Zo simpel! Je kunt hier een overzicht vinden van de mailadressen van coördinatoren documentaire van de omroepen die je kunt aanschrijven. Houd rekening met een wachttijd van minimaal één maand. De omroepen vergaderen namelijk gemiddeld één keer per maand over de ingezonden plannen. Het kan zijn dat de stapel voor de volgende vergadering al te hoog is en je pas de volgende ronde wordt besproken.


2. Stuur je filmplan in voor een talenttraject

Je filmplan bij de omroepen aanbieden is dus een optie, maar er zijn ook trajecten die zich richten op nieuw talent. Het voordeel daarvan is dat de omroepen bij de selectie van die plannen juist talentontwikkeling in hun achterhoofd houden. Bekende trajecten zijn 3LAB (online korte documentaires en series voor 13-19-jarigen) en Teledoc Campus (2Doc-korte documentaires). De projectbegrotingen voor deze projecten zijn ongeveer € 60.000. Audiodocumentaires kun je pitchen bij DOCS, niet per se gericht op nieuw talent maar wel een open plek voor makers. Wij maakten eerder de documentaire ‘Niet Mijn Schuld’ over oud-studenten die hun studieschuld ontlopen in het buitenland voor Omroep ZWART via 3LAB.


Sommige makers zijn fanatiek en willen meteen een 90 minuten-documentaire pitchen bij de NPO. Omroepen hebben er niet vaak vertrouwen in als je als beginnende maker meteen zo’n groot werk of een serie wilt maken. Denk daarom aan een korte documentaire van 30 minuten bijvoorbeeld. Dan heb je meteen een win-win-situatie want grote regisseurs laten die korte documentaires (waar je minder aan verdient) graag links liggen wat kansen bied voor makers. De korte documentaires kun je in een relatief korte periode maken, bijvoorbeeld een halfjaartje, waardoor je snel aan je portfolio werkt. En onthoud: je portfolio is je magneet voor nieuwe kansen en je vliegwiel. De hiervoor genoemde talenttrajecten richten zich allemaal op korte producties.


3. Aanbieden voor aankoop

Is je film al af? Dan kun je je film aanbieden voor aankoop bij de VPRO. Die omroep heeft namelijk van de NPO de taak gekregen om alle aangeboden afgeronde documentaires die binnenkomen te beoordelen voor NPO 2 en NPO 3. In eerste instantie kijken ze of de film iets voor hun eigen omroep is om uit te zenden. Ze kunnen je film ook doorsturen naar andere omroepen. Zo sturen ze films die zijn uitgezonden bij regionale omroepen vaak door naar Omroep MAX omdat zij hier een tv-documentaireslot voor hebben namelijk Noord-Zuid-Oost-West.


Eigenlijk is het heel simpel, je mailt een (verborgen) zichtlink naar je productie naar aankoopdocumentaires@vpro.nl, eventueel met je filmplan erbij. De bijdragen die zij doen zijn meestal tussen de 1.500 en 25.000 euro. Is het je eerste productie? Dan kun je Makers van Morgen van de VPRO proberen. Zij zenden bij NPO 2 Extra korte documentaires uit van (debuut)makers en de films komen bij hun online. Je krijgt hier een symbolische vergoeding van 100 euro voor. Rijk word je er niet van, maar het is wel een aanwinst in je filmografie.


De NPO ontvangt op jaarbasis talloze plannen, terwijl regionale en lokale omroepen juist staan te springen om documentaires. Hierover in het volgende artikel meer.


Wil jij samen met een producent de stap wagen om jouw filmplan aan de man te brengen? Wij begeleiden makers bij het schrijven van filmplannen en creatief, zakelijk en organisatorisch bij de productie van hun films. Heb jij een idee voor een sociaal-maatschappelijk documentaire of serie? Doe dan mee met onze Open Call. We laten je binnen twee weken weten of we met je in gesprek gaan. Je ontvangt altijd uitgebreide feedback en aanbevelingen waar je terechtkunt met jouw plan.

Pitch ons je plan

Deel dit artikel

Share by: