Vandaag in de serie 'Pitching Perfect' aandacht voor het pitchen van je films bij producenten. Of dat nou gaat om grote producenten zoals Skyhigh TV of kleinere producenten zoals Dochuis. Deze tips komen altijd van pas. Wanneer je als filmmaker een project pitcht, is het cruciaal om te begrijpen waar een producent precies op let. Producenten krijgen vaak vele pitches voorgeschoteld, en slechts een paar daarvan worden geselecteerd. Om je kansen te vergroten, moet je jouw idee zo presenteren dat het direct resoneert met wat een producent zoekt. Hier zijn de 8 belangrijkste aandachtspunten waar een producent zoals ik naar kijkt.
Het klinkt als iets vanzelfsprekends maar toch is het belangrijk. Er moet natuurlijk een klik zijn tussen een maker en een producent. Je gaat toch vaak al gauw een jaar met elkaar optrekken om je documentaire te maken. Dat je elkaar ligt en je gelooft in elkaars werkwijze is daarbij belangrijk.
1. Thema en genre
Elke producent heeft een eigen signatuur, een stijl, en vaak specifieke genres waarin ze gespecialiseerd zijn. Wij richten ons op sociaal-maatschappelijke non-fictie projecten. Het komt nog weleens voor dat makers ons mailen met ideeën voor fictiefilms, die wij bij voorbaat afwijzen. Onderzoek waar de producent of het productiehuis zich mee identificeert en zorg dat jouw idee inhoudelijk aansluit bij hun visie. Maak duidelijk in welk genre en thema je pitch valt en zorg dat deze helder aansluiten bij de eerdere producties van de producent. Wij vertellen verhalen die iets vertellen over onze huidige tijdsgeest, ons nieuwe dingen leren en aan het denken zetten bijvoorbeeld over onze vooroordelen. Een leuk filmportret over een gepassioneerde clown in een circus kan vermakelijk zijn, maar maken wij niet. Wij maken grote verhalen met een diversiteit aan perspectieven.
2. Jouw profilering en hulpvraag
Geef duidelijk weer wie jij bent als maker en waarom dit project bij jou past. Laat zien wat jouw specifieke stem of visie toevoegt aan het project en waar je om ondersteuning vraagt. Misschien heb je hulp nodig op het gebied van productie, distributie, of financiële ondersteuning. Wees hierin eerlijk en specifiek: een producent wil weten wat jij nodig hebt om je visie te realiseren. Je hebt meer zakelijke producenten terwijl er ook meer creatieve producenten zijn. Producenten die vooral voor streamingsdiensten werken of producenten met een maatschappelijke drive en publieke omroepen als opdrachtgevers.
3. Vakmanschap
Een producent zoekt naar kwaliteit en ervaring. Toon dat je vaktechnisch sterk bent, of het nu gaat om camerawerk, regie of scenaristiek. Dit kun je doen door middel van referentiemateriaal of eerdere producties. Vaak wordt er gekeken naar het visuele potentieel, jouw stijl, en hoe goed je de essentie van het verhaal kunt overbrengen. Grote producenten richten zich met name op gevestigd talent, de ervaren regisseurs, terwijl wij ons richten op beginnende documentairemakers. Ons project 'Doclokaal' richt zich op regionale journalistieke verhalen door nieuw talent.
4. Maatschappelijke urgentie
Documentaires en films met maatschappelijke relevantie hebben een grotere kans op een 'go', vooral in een tijd waarin productiehuizen zich richten op impactvolle verhalen. Breng de urgentie van jouw verhaal naar voren: waarom is het juist nú belangrijk? Welke discussie wil je hiermee aanzwengelen? Denk na over welke maatschappelijke verandering of reflectie je hoopt te stimuleren en maak dit expliciet in je pitch. Voor ons is deze vraag eigenlijk altijd de belangrijkste. Waarom moet jij dit nu maken? En die vraag mag je ontleden, op 'waarom', 'moet', 'jij', 'dit', 'nu' en 'maken' moet jij een antwoord kunnen geven. Richt je op producties waarmee je impact maakt, die films maken het verschil.
5. Oorspronkelijkheid
Originaliteit kan een project direct laten opvallen. Zorg dat je pitch een frisse invalshoek bevat die afwijkt van gangbare clichés of bekende verhaalstructuren. Een producent is altijd op zoek naar verhalen die mensen uitdagen en verrassen – niet alleen in inhoud, maar ook in vertelvorm, structuur of stijl. Het moet volkomen logisch zijn dat jij de productie moet maken die je voor ogen hebt. Als we plannen binnenkrijgen van presentatoren waarbij het onderwerp niet bij hen past, denken we: wat is nou de drive? Dat je op beeld wilt of dat je een verhaal wilt vertellen? Authenticiteit en oorspronkelijkheid, dat moet je overbrengen in je filmplan.
6. Gelaagdheid
Producenten waarderen projecten die diepgang bieden. Gelaagdheid in een verhaal zorgt ervoor dat het publiek kan blijven ontdekken. Dit betekent niet alleen een diepgaande plot, maar ook personages die zich ontwikkelen en complexe relaties en thema’s die door de lagen van het verhaal verweven zijn. Dit geeft een verhaal een langere houdbaarheid en nodigt uit tot herhaald kijken.
7. Auteurschap
Het auteurschap of de unieke stem van de maker is essentieel in film en documentaire. Laat zien hoe jouw persoonlijkheid en visie door de vertelling heen sijpelt. Hiermee toon je dat het verhaal alleen door jou verteld kan worden en daarmee een eigen signatuur heeft. Dit is wat een project uniek en authentiek maakt, en waardoor het zich onderscheidt van andere producties.
8. Zeggingskracht
Producenten willen projecten met zeggingskracht – verhalen die oprecht zijn en een duidelijke boodschap overbrengen. De zeggingskracht kan komen uit de emotionele kern van het verhaal of de impact die het op de kijker heeft. Een sterk idee heeft een kern van waarheid en betekenis, en dat moet doorklinken in jouw pitch. Soms is een documentaire gewoon niet de vorm voor je productie. Ik merk dit vaker als mensen komen pitchen via onze
Open Call. Je wilt met wetenschappers gaan praten over een baanbrekende trend. Leuk, voor een podcast... Je wilt de gezondheidszorg induiken en meer te weten komen over een bepaald medicijn waarvan twijfels zijn over de bijwerken. Leuk, voor een longread... Is het visueel interessant en kun je gevoel overbrengen? Willen mensen voor camera verschijnen? Hoe zie je je film voor je? Mooi dat je een maatschappelijke urgentie voelt om je verhaal te vertellen, maar waarom moet er een documentaire komen en geen artikel?
Schrijf je filmplan nooit als de achterkant van een boek. Je hoeft mij niet nieuwsgierig te maken naar je verhaal. Ik wil gewoon van A tot Z weten wat we gaan zien, wat heb jij in je hoofd? Zeg nooit over je eigen film dat die 'uniek' is of dat het 'zo belangrijk is om dit te maken'. Dat maak ik zelf wel uit. Beter is om mij indirect te overtuigen. Kun je je plan zo schrijven dat ík denk: dit is uniek en belangrijk? Zonder dat je het mij in de mond legt. Schrijf geen verkoopachtige pitch maar schets je verhaal zo goed mogelijk. Altijd goed om aan te geven hoeveel mensen de dupe zijn van het probleem dat je schetst of aanwijzingen te geven dat het leeft in de samenleving, door bijvoorbeeld krantenkoppen erbij te halen. Blijf wel bij je pitch: schrijf je film op.
Een goede pitch vereist dat je alle bovengenoemde elementen in balans brengt. Een producent investeert niet alleen in een project maar ook in de maker achter het project. Door te laten zien dat jouw idee inhoudelijk aansluit bij de visie van de producent, dat het vakmanschap uitstraalt, en dat je authentiek en uniek bent in jouw visie en aanpak, creëer je een sterke kans dat jouw pitch niet alleen wordt opgemerkt, maar ook wordt omarmd.
Wil jij samen met een producent de stap wagen om jouw filmplan aan de man te brengen? Wij begeleiden makers bij het schrijven van filmplannen en creatief, zakelijk en organisatorisch bij de productie van hun films. Heb jij een idee voor een sociaal-maatschappelijk documentaire of serie? Doe dan mee met onze Open Call. We laten je binnen twee weken weten of we met je in gesprek gaan. Je ontvangt altijd uitgebreide feedback en aanbevelingen waar je terechtkunt met jouw plan.
Heb je een idee voor een film die je met ons wilt maken? Mail dan je synopsis en je cv naar pitch@dochuis.nl.